101TV is niet 'boring'

101TV Het Citaat

Hoe maak je geschiedenis toegankelijk voor jongeren? Hoe krijg je tieners warm voor lessen uit het verleden? Dat is niet zo eenvoudig.

101TV Het Citaat Boring


101TV denkt het antwoord te hebben. Geschiedenis is volgens de digitale zender eigenlijk 'boring', maar hun serie De Geschiedenis Draait Door natuurlijk niet. Opschepperige woorden, laten we eens kijken wat er van terecht komt.  

In twee afleveringen neemt presentator Nathan de Vries ons mee naar het einde van de 19e eeuw. De onderwerpen zijn ideaal: een geflipte moordenares en een massale knokpartij. Gifmengster Goeie Mie en het Kermisoproer lenen zich goed voor tv.

De inhoud is echter niet doorslaggevend. De afleveringen zijn in mijn ogen een succes vanwege de vorm. Presentator Nathan lijkt niks echt serieus te nemen, inclusief zichzelf. Alles wordt over the top gebracht: de campy historische scènes, de interviews met de experts ('Pak even de camera... Dennis') en zelfs het maken van televisie zelf ('Loopshotje!').

Niet alles getuigt van goede smaak – lachen om kindersterfte, werkelijk? – maar de filmpjes bieden wel genoeg diepgang. Historici Dennis Bos en Sjaak van der Velden tonen zich van hun beste kant. De experts zijn werkzaam bij het IISG, een prachtig instituut in een statig grijs gebouw in Amsterdam. Hun praatjes zijn echter niet statig of grijs, maar lekker to the point.

'Korter kon ik het niet meer maken, die laatste zin', zegt Van der Velden tegen het einde van zijn item. Dat deze zijdelingse opmerking de uitzending heeft gehaald, zegt veel over het speelse format. De Geschiedenis Draait Door levert bondige geschiedenislessen en laat tegelijkertijd zien hoe moeilijk dat eigenlijk is.

Nathan de Vries als Vincent van Gogh

Nathan de Vries als Vincent van Gogh

Goed, ik vind deze filmpjes dus erg leuk. Maar ik ben 15 jaar ouder dan de doelgroep. En die laat het behoorlijk afweten. Er is nauwelijks gekeken naar bovenstaande afleveringen. Nog geen 2000 hits voor beide afleveringen in meer dan een maand. Dat zijn bedroevende scores. Is geschiedenis dan toch te 'boring', zelfs als het op een brutale, hippe manier gebracht wordt?

Dat geloof ik niet. Waarschijnlijk heeft deze serie gewoon wat tijd nodig om het publiek te bereiken. Daarvoor moeten er wel meer afleveringen komen en het liefst ook op een groter podium. Nathan de Vries is inmiddels ook te zien in BNN-programma's op de 'echte' televisie. Zijn talent is erkend. Het zou een goede zaak zijn als de meerwaarde van De Geschiedenis Draait Door ook bekroond werd met een plaatsje op de nationale tv.