Supporté Drs. P

Drs. P met zijn nieuw boekje "Honderd uitsnijdbare, onvindbae, genietbare, verze…

Drs. P op 23 november 1977, foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief / Anefo, licentie CC-BY

Drs. P is nog altijd populair. De in 2015 overleden zanger/dichter zal dat waarschijnlijk nog lang blijven. Zijn humor en spitsvondige teksten waren immers van uitzonderlijk niveau. Maar er is meer. Enthousiaste mensen zetten zich in voor de promotie van zijn werk. Zij willen Drs. P in Carré!

Kan de ster van Drs. P na zijn dood nog verder rijzen? De voorwaarden zijn in ieder geval gunstig. Allereerst is er de Stichting Heen en Weer die (her)ontdekte muziek van hem uitgeeft. Zoals het Engelstalige(!) sinterklaasnummer dat veel werd besproken in de media.

De Stichting beheert ook zijn auteursrechten. Hiermee is er in de toekomst mogelijk ook financiële armslag om Drs. P te promoten. En misschien nog wel meer dan dat. Vergelijkbare instanties als de Stichting Ramses Shaffy en de Fiep Westendorp Foundation laten zien hoe je erfgoed kunt inzetten voor elkaar versterkende doelen. Mooie producten houden de herinnering aan de kunstenaars levend, terwijl met de inkomsten maatschappelijke projecten worden ondersteund. Die projecten zijn tegelijkertijd goed om de naam van de stichting te versterken. De grootste winnaar is het publiek, dat kan blijven genieten.

Er is nog een reden om te vermoeden dat het met het oeuvre van Drs. P wel goed komt. De succesvolle platenmaatschappij Top Notch brengt sinds enige jaren zijn liedjes uit. Top Notch, ooit begonnen als hiphoplabel, spreekt een groot en jong publiek aan. Diverse artiesten uit hun stal coverden de taalvirtuoos, waardoor een nieuwe generatie zijn nummers ontdekt.

 

Naast musici treden ook jonge schrijvers in de voetsporen van de doctorandus. Pianist Ringo Maurer en schrijfster/tekenares Renske de Greef maakten een bloemlezing van zijn teksten. Beiden zijn veelbelovende kunstenaars met nog een lange loopbaan in het vooruitzicht. Met zulke voorvechters kan de nalatenschap van Drs. P nog wel even vooruit!

Links