Van Kooten en De Bie vanuit de luie stoel

Het archief van Van Kooten en De Bie verhuist naar Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het indrukwekkende oeuvre omspant een periode van meer dan veertig jaar. In 2007 heeft het instituut een tijdelijke tentoonstelling gehad. Nu komt daar een vaste voor in de plaats. ‘Dat wordt dan een klein maar permanent Van Kooten en De Bie museum’, aldus Van Kooten in de NRC van 28 oktober. Goed nieuws dat hun werk nu ook een fysieke plek krijgt binnen ons Nederlands cultureel erfgoed.

Voor de mensen die niet houden van tripjes naar het museum heeft het internet veel leuks in de aanbieding. Het Citaat heeft een paar pareltjes van Van Kooten en De Bie op een rijtje gezet die gewoon gratis te bewonderen zijn.

Het Groot Bescheurboek

Op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) zijn talloze boeken digitaal in te zien. Het Groot Bescheurboek is ook beschikbaar.

Kees van Kooten en Wim de Bie stelden van 1973 tot 1986 de Bescheurkalender samen. Toen daar na 14 jaar een einde aan kwam, kon men zich nog eenmaal verheugen in Het Groot Bescheurboek, een bloemlezing van de allerbeste dagen uit de kalenders. Het kreeg met zijn 1,3 kilo al snel de bijnaam 'het postcode boek van de humor.' (bron: Uitgeverij De Harmonie) 

Officiële Koot&Bie You Tube-kanaal

Sinds 3 september 2014 hebben Van Kooten en De Bie een officieel YouTube-kanaal. Hier zijn honderden VPRO-uitzendingen te zien. Het kanaal heeft meer dan 30.000 abonnees. Ook op de hoogte blijven van nieuwe (oude) filmpjes? Abonneer!

Onder andere hier te zien: Sinterklaas, reuzegezellig! Moeder en zoon Van Putten doen Sinterklaasinkopen. 

Archief Beeld en Geluid

Op deze pagina wordt teruggeblikt naar de tentoonstelling 'En wel hierom' uit 2007. Beeld en Geluid deed grondige research naar het televisiewerk van Kees van Kooten en Wim de Bie. Hierbij viel het op dat zes hoofdthema's regelmatig terugkeren in de Van Kooten en de Bie humor: taal, politiek, clubs en trends, televisie, gezond en groen.

Simpelsite: Van Kooten & De Bie

Het platform waar de meeste informatie is te vinden over het oeuvre van Van Kooten en de Bie is de Simpelsite. De niet-geautoriseerde site is gemaakt door Jedid-Jah Jonker met hulp van Erjen van Nierop. Voor het opzetten van de tentoonstelling heeft Beeld en Geluid hier veel informatie vandaan gehaald.