Uit het tv-archief: kritiek op Zwarte Piet

Productiefoto van het kinderprogramma O, kom er es kijken, 4 december 1954. Fotograaf onbekend, Beeld en Geluid.

 

Zwarte Piet roept al lang weerstand op. En die weerstand roept op zichzelf ook weer weerstand op. Al jaren. Geen wonder dat er in het verleden op televisie flink is gediscussieerd over Zwarte Piet. Het Citaat zet 3 oude voorbeelden op een rijtje.

Samen met Beeld en Geluid en het Persmuseum maakte Het Citaat de expositie Zwarte Piet in de media. De veranderingen die de helpers van Sinterklaas hebben doorgemaakt vormen de rode draad door de tentoonstelling. Ook de huidige discussie wordt in een historisch kader geplaatst. De expo is te zien tot 8 januari 2017.

Een van de mooiste dingen die je kunt zien in het Persmuseum zijn de filmcompilaties uit het archief van Beeld en Geluid. Ze werden vakkundig gemonteerd door Jasper ter Mors

Vanwege de rechten kunnen we de filmpjes hier niet tonen. Daarvoor moet je toch echt naar Amsterdam! Wel is een deel van het bronmateriaal online te vinden. Hieronder de meest interessante vondsten uit ons omroepverleden.

Bij Lobith, 11 september 1989

Geen player? Probeer het op de site van de VPRO.

Actie met Witte Pieten en een interview met sintdeskundige Rahina Hassankhan, afkomstig van de VPRO-site. Een rustige uiteenzetting van haar boek Al is hij zo zwart als roet...waarover ze ook dat jaar in De Telegraaf sprak. Interviewer Guilly Koster biedt haar naderhand nog een schuimpje aan.

Wim de Bie, 3 december 1989

In Keek op de Week schminkte H. van Galen, een prachtige rol van Wim de Bie, zich langzaam zwart terwijl hij aangeeft niets te snappen van kritiek op Zwarte Piet.

Het fragment begint op 19 minuten, 34 seconden en is afkomstig van het officiële Koot&Bie-kanaal.

Barend en Witteman, 3 december 1997

Klik op het plaatje voor de uitzending op NPO gemist.

NPO gemist biedt een interessante discussie over Zwarte Piet uit 1997. Het debat werd geleid door een af en toe verbouwereerde Sonja Barend. 'Het is [hier] nog nooit zo hoog opgelopen!', zegt ze aan het einde van de uitzending.

De kwaliteit valt wat tegen, maar het debat is fascinerend. Zeker omdat de discussie nog behoorlijk diepgaand is in vergelijking met de vaak inhoudsloze kreten op sociale media van vandaag de dag.

Onder de gasten bevond zich Lulu Helder, auteur en samensteller van het anti-pietenboek Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht (1998), dat compleet te lezen is op Google Play. Met bijdragen van Scotty Gravenberch, Astrid Roemer en Jan Nederveen Pieterse.