Openbaarheidsdag

Hendrik Arie Lunshof getekend door Doeve, collectie Persmuseum

 

Vandaag is het voor de zevende keer openbaarheidsdag. De dag in januari waarop archieven in Nederland documenten vrijgeven die eerder geheim waren. Hoewel archieven gewoon verplicht zijn dit te doen, geeft openbaarheidsdag haast een feestelijk tintje aan deze wettelijke verplichting

Je kunt erover twisten of 'openbaarheidsdag' lekker bekt, maar een goede pr-tactiek is het zeker. Met zo'n dag is er aandacht voor de hele archiefsector. Het achtuurjournaal werd gehaald en dat is goed nieuws!

Aandacht krijgen is niet hetzelfde als aandacht vasthouden. Sommige instellingen komen niet verder dan een pdf-je op Twitter. Dat is misschien leuk voor onderzoekers en vakgenoten, maar dodelijk saai voor het grote publiek. Het is maar wie je wilt bedienen met zo'n dag.

Wie wel goed gebruik maakt van openbaarheidsdag is het Nationaal Archief, niet toevallig de bedenker van de jonge traditie. Hun pr-afdeling liet een paar weken via een persbericht al weten dat de oorlogsarchieven van koningin Wilhelmina in de openbaarheid zouden komen. Dat leverde gelijk al aandacht op. Het aanstippen van dit ene archief doet natuurlijk geen recht aan de gigantische berg aan vrijgekomen inventarissen (1709 pagina's). Maar slim is het wel.

Wat ons favoriete vrijgekomen archief is? Dat is de doos met verslagen van de hoofdredactie van Elseviers Weekblad in het persoonlijke archief van Hendrik Arie Lunshof. Onder zijn leiding groeide Elseviers Weekblad uit tot het grootste opinieblad van Nederland. Maar hij had ook de neiging om met iedereen overhoop te liggen. Zijn collega's beschreven hem als een wantrouwend heethoofd, maar wel eentje die wist wat veel Nederlanders wilden lezen. Andere inventarissen in dit archief zijn gevuld met dreigbrieven en ruzie's. Een heftig stuk persgeschiedenis uit de collectie van het Persmuseum en in te zien in het IISG.

Lunshof is de getekende man bovenaan dit blogje. De foto van de tekening is weliswaar een beetje onscherp, maar met de vrijgekomen inventaris kunnen we nu een gedetailleerder portret maken.