Broertjes

Het Citaat broertjes op tv.png
 

Frank en ik hebben veel gedeelde passies. Het oeuvre van Frank Groothof bijvoorbeeld. Zijn werk in Sesamstraat en Klokhuis loopt als een rode draad door onze jeugd. Maar nog leuker was het tv-programma dat de zanger/acteur met zijn broer René maakte. De VPRO-serie Broertjes (1988) is misschien wel het beste kinderprogramma van de jaren 80. En de jaren 90, want de avonturen van Frank en René zijn eindeloos herhaald. Als klein jongetje van zeven had ik een tante die voor Villa Achterwerk werkte. Ze vroeg me eens om advies en ik antwoordde dat ze Broertjes moest herhalen. 'Maar dat hebben we al zo vaak gedaan!'

Is bovenstaande player niet te zien? Een aantal afleveringen is te zien op NPO Cultura.

Wat ik toen niet wist, is dat Broertjes was gebaseerd op een voorstelling voor volwassenen uit 1984. Deze staat integraal op de website van Het Werkteater, het gezelschap waaraan de broers waren verbonden.

De bekende elementen van Broertjes zijn al aanwezig: de rivaliteit tussen de broers is moordend, maar ze kunnen elkaar ook blindelings vinden, bijvoorbeeld in de vele stukken operazang. Leuke bijkomstigheid: in deze televisieregistratie spelen de ouders van Frank en René mee.

Ook een registratie van de kindvriendelijke versie van Gebroed is te vinden op de site van Het Werkteater, alsmede de toneelteksten. Wat een schat aan cultureel erfgoed!