Eppo Doeve

Een duivelskunstenaar. Zo werd illustrator Eppo Doeve (1907-1981) al tijdens zijn leven omschreven. Vrienden en kunstcritici waren diep onder de indruk van zijn verbluffende tekenstijl en merkwaardige trucjes. Zo kon hij met twee handen tegelijk of ondersteboven tekenen. Ook zijn enorme en afwisselende productie riep bewondering op. ‘Hij kon alles wat hij wilde, en wilde alles wat hij kon,’ zei vriend Alexander Pola hierover. Doeve maakte onder andere spotprenten, boekomslagen, affiches, bankbiljetten, theaterdecors en talloze illustraties. De nalatenschap van de autodidact bevat ruim 10.000 werken.

 

Ga naar eppodoeve.nl voor het volledige project

 

Eppo Doeve was tijdens zijn loopbaan een echte bekende Nederlander. Hij verscheen regelmatig op televisie en zijn werk was alomtegenwoordig. Sommige illustraties zijn nog altijd onderdeel van onze populaire cultuur, zoals zijn bekende Heineken-affiche.

 

Jop Euwijk tijdens een lezing over Eppo Doeve

 

Voor het Persmuseum en Arti et Amicitiae stelde Jop Euwijk in 2011 de grootste expositie met werk van Doeve sinds 1981 samen. Ook schreef hij de bijbehorende bundel Ter Herinnering Eppo Doeve, die bij Elsevier verscheen. Het Citaat organiseerde lezingen en exposities over Doeve voor onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Tong Tong Fair en Indomania. Kijk voor meer informatie op www.eppodoeve.nl